21.2.07

Kong Hee Fatt Choy

Dulu masa kecik-kecik, Tahun Baru Cina was spelt Kong Hee Fatt Choy and not sepertimana sekarang Gong Xi Fa Cai! Lupa lak nak tanya yang arif bagaimana ini boleh berlaku.... Anyway, like in previous years Chinese New Year holidays memang dinanti-nantikan kerana cutinya panjang-panjang. Best oo. Anyway tahun ni oleh kerana ada perkara yang berbangkit, my CNY leave went longer than expected... cuti seminggu! Empat hari emergency leave and empat hari CNY leave. Ambik!! Raya ari tu cuti dua ari jer. Boleh????
The day before CNY we were in Kampar still and I tell you, the town is still macam dulu-dulu jugak. About 20 years ago, my good friends Salleh dan arwah Mat came along to bercuti CNY with me and they were literally stunned sebab the amosphere was simply very the Hong Kong. In fact, this year, on Friday tu both Yan and I wanted to go to the town market but could not get near the darn area due to the CNY bazaar. Sebijik macam kat Mongkok.
It was a good thing that Mak decided to follow us back to KL to recuperate and Kak and family tagged along! And the drive back to KL (on Saturday tu) was really pleasant. We sped along the PLUS highway while laughed at the north bound vehicles yang bersusun-susun nak balik kampung.
That night both of us went to Tesco Puchong nak beli groceries. Ingatkan malam2 Raya ni tak de la orang ramai. Boy! Was I wrong or what...manusia punya lar ramai termasuk lah kaum Cina. Heran sungguh! Bukan kaum Cina kena makan-makan dinner ker malam hari raya and then gather-gather reramai? Ini tidak... ada pulak tu shopping sayur ikan segala. And ada satu nyonya tu siap beli dapur lagi malam tu. I rest my case!!!

4 comments:

anom said...

Abg A,

Apsal dah tukar title plak ni? Nak tunjuk kuasa ke ? hahahah..

Mior Azhar said...

Anom,

Ya, ya ya, sekarang dah giler kuasa!!!!@@@!

leen said...

La...padanlah. Ingatkan dah tersalah masuk site :-)

Anonymous said...

....if u want to know,mlm cine mkn besar...safia,aya n ina terlompat dari pukul 9 till 1am tgk concert jepun... aduh! >_< hahaha n if im not mistaken, kong hee fatt choy is cantonese n gong xi fa cai is mandarin. according to my chinese friend la but idk *shrugs*

-safia-