28.8.07

Pengertian Merdeka


We are celebrating our 50th Merdeka Day this Friday. Everywhere you go, we'll see bendera and more jalur gemilang. Newspapers and TV stations, tak usah cakapla. Every day you'll read and see many many many opinions by Malaysians about what Merdeka means to them. Most of the time, their words are simply, erm, words. Big words with no substance. You find it hard to believe them. Anyway, here is an excerpt of another "what merdeka means to me" opinion which I found in cyberspace. Actually, it's a rambling of a certain niece in her blog. I find her take is refreshing and I believe she writes with her heart. So I sought her permission to republish her entry about Merdeka here. In toto. Read on....

"dh mmg kite pernah dijajah british.. so akibatnye.. minda kite walau tak byk pun.. masih ade yg dijajah.. walaupun sikit.. who to blame? what u expect? we wear kain sarung? we wear baju melayu n pelikat all the time? so.. apabila kite pernah dijajah.. maka.. keadaan akan jd sebegini.. seperti yg sekarang ni.. org ckp.. yg generasi br tak merase kepedihan sebelum merdeka.. kuar² je dr perut dah senang lenang.. tp seriously.. kami tak pernah minta utk lahir lambat ke.. awal ke.. semua tu ketentuan ilahi.. n jgn nk salahkan kami jika kami takde spirit tu.. sbb dh mmg kami tak rase cemane susahnye nk merdeka..
tapi.. itu tak bermakna.. kami tak hargai.. cube tgk kete saye.. ade bendera.. kitorg cube nk bersemangat.. kitorg belajar sejarah all.. n jgn risau.. kitorg tetap bangga jadi anak malaysia.. cume.. bile ade sesetengah golongan yg mule nk marah² ckp generasi skrg tak bersemangat.. itu tak adil.. ketiadaan pengalaman tu yg membuatkan kitorg jadi camni.. kitorg tau dah nk merdeka yg ke-50.. kite kibar bendera.. cume.. tu terase cam anual event jer.. tade betul2 semangat cam generasi² sebelum ni..
but it doesnt mean.. kitorg perlekehkan ape² or mane² pihak.. kitorg bersyukur sgt negara ni aman.. walaupun berbilang kaum.. boleh bertoleransi.. syukur sgt.. sambutan merdeka yg ke-50 maybe seperti sambutan merdeka tahun² yg lalu bg kami.. tp kami tahu.. kami jelas.. bahawa sambutan merdeka yg ke-50 ni even sambutan merdeka pada bila² thn pun.. memberi makna yg mendalam pada yg pernah merasai perit nye kehidupan sebelum merdeka..
bagi kami.. yg lahir selepas kemerdekaan.. ataupun yg lahir selepas malaysia aman dan maju.. merdeka bg kami ialah ialah.. setelah habis semester.. or final exam.. or.. habis spm ke.. pmr ke.. or bile cuti panjang nk start.. or bile mak ayah pg outstation n bleh main je sampai tak hengat dunia.. tp mane dtg nye perkataan merdeka tu kalu bukan dr merdeka yg dulu? yeah.. merdeka yg dulu wujud br merdeka yg baru ni wujud.. merdeka bererti.. bebas!
walaubagaimanapun.. kami tetap rase mereka (org² terdahulu) hebat.. tetap berbangga.. cume maybe tak mempunyai semangat membara seperti mereka.. so.. kemerdekaan ni ialah hari menyambut pembebasan org² lame itu dr cengkaman penjajah.. walau kami ni tatau perasaan tu.. tp.. kami tetap menyambut kemerdekaan ini.. dan berbangga dgn mereka² yg pernah berjasa..
merdeka! merdeka! merdeka "

Well said, niece!!

8 comments:

idham said...

jelas itu kata-kata dari seorang remaja yang telah merdeka!
I like to see anak anak yang ada views, ada wawasan sendiri and can express their views without fear. Syabas to ur anak buah itu!

Merdeka Merdeka Merdeka !!!!!

idham

Mior Azhar said...

yeah, I was impressed with her post. In fact, not many org yang lebih tua pun are able to come up with such biting opinion. Masih ramai yg mengelamun.

Happy Birthday sir!

zabs said...

odkqzSalam Mior,
Saya rasa kebanyakan anak remaja sekarang berfikiran begitu. Dan mereka tidak perlu merasa bersalah kerana berfikiran begitu. Saya yang lahir sebelum merdeka (1951)pun tidak dapat merasakan nostalgia merdeka tersebut. Apakan lagi mereka. Apa yang mereka rasa, adalah apa yang telah kerajaan/ibu bapa lakukan untuk membangkitkan perasaan itu. Kalau setiap menyambut Merdeka acara hiburan yang berlebihan saj dititikberatkan, maka hiburan jugalah yang menjadi ingatan mereka dan begitulah sebaliknya.

Mior Azhar said...

Salam Pak Zabs:
Betul bagai dikata. Sebenarnya apa yang dirasakan oleh anak muda, mcm itulah kita yang dah tua ni... inilah hasilnya kalau pengisian merdeka itu sarat dengan hiburan semata-mata.

tokasid said...

Salam mior:

She had poured out what's bothering her about the merdeka thing. And I'm sure there are many who felt like her.

Unfortunately , I am among those born few yaers after merdeka but before Malaysia, used to be told off by elders who lived through WW 2 and merdeka.

But its also unfortunate, there's a vast majority( I think) of teenagers out there who doesn't even stop to think about merdeka except: Nanti konsert kat mana eh?

Mior Azhar said...

Salam Tok,
What she wrote represent the feeling felt by not just the youngsters but many Malaysians, young and old. Its really difficult to feel the merdeka spirit when there are so many ketidakadilan all around us.

Kerp (Ph.D) said...

bg mior,

very refreshing to read honest opinion frm a youth's point of view. mmg betul, bagi kebanyakan org, merdeka means another cuti day.

but as for this year, since its going to be our 50th, i'm giving some extra effort spiritually to usher the big day event. its for our forefathers who fought for it, and myself to be able to move around. not so much for anything else.

Mior Azhar said...

Kerp,
Yes, in fact this year I'm going for the Merdeka Parade, my first time ever. Well, not so much because I'm suddenly being overwhelmed by a Merdeka spirit but rather because of work. Have to show face lar. But since I'm going, I might as well drink in the atmosphere.
Hope you are getting better, bro!