23.12.07

Pantun Untuk Anda Semua

Kepada Sekelian Tuan-tuan dan Puan-Puan, Saudara Saudari Semua,

The New Year is coming! And the election is coming! The election is coming! I have stumbled upon a rather appropriate pantun for all of us. It goes like this:

Kalau Mencari Tempat Mandi
Pertama Teluk Kedua Pantai
Kalau Mencari Pemimpin Negeri
Pertama Elok Kedua Pandai.


Just a reminder:
The elok here refers to his or her "keperibadian" and "kejujuran" (not someone who has gone under the knife or has been injected with botox bagai and now she or he spots a brand new look.
And the pandai here refers not to those who are pandai only berkata-kata, pandai using a penyapu to sweep everything under the carpet, or pandai hiding behind ISA, the police and the mainstream media as and when it suits them... etc etc.
Okay? I'm going to work now. Bye!

(p.s: the pantun was apparently uttered by a certain menteri sometime in the 80s. As usual I ciplak it here lah!)

9 comments:

Fauziah Ismail said...

Salam Mior
Dengan PhD pun belum tentu pemimpin negeri tu pandai *wink wink*, kan? Kalau ikut frontpage NST hari ni, thesis pun boleh ditulis oleh orang lain.
Kalau nak suruh saya pangkah nama dalam pilihanraya, yang paling penting ialah calon tu mesti ikhlas dan amanah dalam berpolitik.
Setakat ni, belum ada calon yang menepati kriteria ni.

Mior Azhar said...

Salam Fauziah,
I must say that kalau pemimpin sekarang ada sikit semangat orang2 tua kita masa zaman nak mendapat kemerdekaan dulupun dah kira bagus sangat lah. Tapi sikap amanah nilah yang amat severely lacking nowadays. Susah nak cakap kan.. lebih2 nanti lain jadinya. Oh Malaysia.

cakapaje said...

Salam Pak Mior,

Dari KL hendak ke KB
Singgah di Kuching makan Laksa
Kriteria dicari ada pada satu MB
Hanya diputarbelitkan oleh media massa.

Mior Azhar said...

Shah,
Betul tuuuu! Namun pantun ni sebenarnya ditujukan kepada orang2 yang fanatik pada parti yang satu tu terutamanya orang2 kampung yang senang dengan kain pelikat batik segala dan jalan bertar yang baru bila ada pilihanraya.

Zabs said...
This comment has been removed by the author.
Zabs said...

Salam Mior
Belum Dijumpa Sehingga Kini,
Calon Yang Elok Dan Juga Pandai,
Berhati-hati Memilih Nanti,
Agar Harapan Tidak Berkecai.

(Sorry, the deleted comment was mine.)

Mior Azhar said...

Pak Zabs,
Betul bagai dikata.... tak boleh balas pantun la Pak... otak jamla

tokasid said...

Kalau Mencari pemimpin Negeri
Pertama elok kedua pandai
Jangan di cari harta utk sendiri
Hingga negara bergolok tergadai

Jangan dicari harta utk sendiri
Hingga negara bergolok tergadai
Rakyat jangan dicaci di maki
Oleh menantu yang terasa pandai

Rakyat jangan dicaci dimaki
Oleh menantu yang terasa pandai
Kelak rakyat merasa benci
Di tendang keluar tanpa bye-bye

Mior Azhar said...

Tok,
Kah kah kah (3,000x). Right on target, sir! But still cannot come up with balasan pantun lar...my brain is not working properly today..