21.2.08

Moving On.....

1. Come March 1st..... I'll be leaving this building.......
.... for this one

Bapak: Well, people say that the sky is not always blue and the grass not necessarily greener on the other side. But from the look of the pix.... hmm I'm pretty excited. InsyaAllah!


2. In the meantime, I would like to share an email, which apparently has been making its round in the cyberspace.... read on and tell me what do you think?
Ada jugak makhluk mcm nih.....sian baby dia...

Ini adalah sketsa keluarga seperti yang dilaporkan oleh wife aku tadi. Berlaku hari ini (1 Feb 2008). Masa rehat Jumaat tadi, wife aku pegiShah Alam Mall. Setelah lunch kat situ dengan member dia, depa berjalan menuju ke car park. Car park yang mengadap DEMC tu..Kelihatan lebih kurang 50 orang manusia sedang mengerumuni sebuah BMW.
Kelihatan di sebelah BMW seorang perempuan sedang menangis...alahai kesiannya...Wife aku mendekati kumpulan orang ramai dan mendapati ada seorangbudak lelaki berumur 1 tahun sedang menangis meronta-ronta dalam carseat kat belakang (dalam BMW tu).
Perempuan yang menangis di tepi kereta adalah mak budak tu. Depa lakibini terkunci anak dalam kereta rupanya ...Terdengar orang sekeliling sedang memarahi perempuan tu...
Pompuan A:umpil aje la pintu kereta ni
Mak Budak tu:tak boleh ...(sambil menangis)... nanti suami saya on the way balik ambil kunci spare...
Pompuan C: Isk tengok tu, sengsaranya baby tu menangis, u sanggup biar anak u mati ke?
Mak budak tu:(sambil menangis)... nanti suami saya marah...
Pakcik B:isk kalau saya punya anak, kalau tertinggal kunci, saya tak kan patah balik rumah, saya pecahkan aje cermin kereta ni...
Pakcik C:"Mana bapaknya???"
Mak Budak tu:"Dia balik Meru ambil kunci"
Semua orang:"Apa! Meru!!!"
Suasana menjadi kelam kabut sebab orang ramai menjerit-jerit memaksa untuk pecahkan cermin kereta tu. suasana gamat macam perhimpunan haram...
Tapi mak budak tu tak berani buat keputusan. Dia asyik kata..."saya takut suami saya marah" "Tunggu suami saya datang"...
Tetiba ade sorang akak tampil dan jerit: pegi ambil kapak, pecahkan cermin kereta ni...biar saya yang jawab dengan suami awak. Awak tak sayang nyawa anak ke?
Sambil beberapa orang pergi mencari tools utk pecahkan cermin keta,beberapa orang pengawal keselamatan sibuk ambil beberapa baldi air dan menyiram kereta BMW tu kerana kasihankan anak yang sedang kepanasan dan kelemasan dalam kereta tu...
Seorang mekanik Cina dari bengkel berdekatan dipanggil untuk umpil pintu. Cina mekanik memberi komen " aiya ini keleta tak boleh umpil, kena kasik picah cermin juga baru boleh masuk!"
Tak lama kemudian seorang mamat tiba dengan kapak keselamatan, maka dikapak cermin tepi sebelah pemandu...praannng. ...!!!! Selesai masalah...Tak lama selepas itu baby tersebut berjaya dikeluarkan. ..kesian babytu..berpeluh- peluh dengan kulit pun pucat dah naik biru....
Seorang lagi lelaki menjerit "biar saya periksa dia.... saya doktor".Si doktor mendukung bayi dan bergegas ke DEMC untuk memeriksa bayi tu...Sehingga bayi tersebut dibawa ke DEMC...bapak dia masih tak muncul-muncul ...ye la Meru tu kan jauh.... mungkin bapak dia singgah makan sate kambing dulu...
P/S:Untuk makluman pasangan tersebut adalah pasangan Melayu. Ye betul..orang Melayu Islam yang diwar-warkan penuh budaya ketimuran, lebih compassionate berbanding orang KAFIR. Kononnya lebih mulia daripada bangsa-bangsa lain yang tak Islam.Syabas Malaysia Boleh! Syabas Islam Hadhari!


Bapak: What the
$%#@#%%%!!!!!! Apparently, the day it happened, several people called Radio ERA relating the incident. Real Mangkuk - that parents, I mean.

12 comments:

anom said...

anom ada dengar gak masa kat radio era ari tu...

actually kak yati, my second cousin sebelah mama pernah gak mengalami kejadian yang similar..tapi kat Australia.. She had the baby with her (I think 2 tahun kot masa tu) in the supermarket, while she unload barang2 tu she left the baby inside the car along with the car key.. Budak2 tau la kan, suka main kat dalam keta, budak tu pegi lock the car, puas si mak tu suruh bukak, dia buat derk je.. masa kat sana, kebetulan husband dia ada kat rumah masa tu, nasib baik the police kat sana very helpful.

The police kat the supermarket radioed the police dekat dgn area rumah dia, police dtg amik husband dia with the spare car key, rush bawak ke supermarket tu.. so within minutes dah sampai kat keta and the baby relax aje..

Police kat sana tak bagi pecah sebab dia takut baby cedera..

Tapi kat sini I think the police won't react the same way.. it's not the same over here, dia akan kata, pecah aje la tingkap tu..abih citer!

Fauziah Ismail said...

Salam Mior
Tukar ofis = tukar kerja?

Mior Azhar said...

Anom,
Betullah Anom. I think the issue here was the mak sanggup tengok anak dia jadik biru2 lagu tu daripada pecah the tingkap...macam manaler jadik parents mcm tu...

Mior Azhar said...

Salam Fauziah,
Yup, you're right? Its tukar kerja....alhamdulillah rezeki...cumanya ari tu (last year lar) I sesaja wrote in to Human Resource NST nak mintak kerja balik kat sana... tapi tak de apa pun...
Busy dah ker?

idham said...

ermm, semoga menjadi pengajan dan peringatan....bahawa, diantara cermin kereta bwm dan keselamatan anak....jawapan bukannya ada pada suami.

BEST WISHES dengan kerja baru....

idham

cakapaje said...

Salam bro,

Betui ka cerita ni? Kalu betui, cek pun nak kapak kan si bapa tu!

Zabs said...

Salam Mior,
Dari mana tukar ke mana,
Saya cuma tumpang bertanya...
Jangan marah yeeee,
Cuma nak tahu sahaja...

Mior Azhar said...

Pak Payne,
Thanks.
About the car incident, it is really beyong me why the mother could be behaving like that. Takut sangat kat laki kot?


Shah,
Apparently, betul. Yes, let's kapak the bapak.

Mior Azhar said...

Pak Zabs,
Saya kerja di Virtual Malaysia... penulis untuk Tourism Malaysia dan beberapa majalah pelancongan.
Kini saya akan ke Malaysia Design Innovation Centre di Cyberjaya.

Zawi said...

Miro,
Parents ini sayangkan kereta dari nyawa anak dia. Takut pada suami cuma satu alasan supaya tak rosakkan kereta. Nasib baik anak terselamat. Mungkin anak dia akan terencat akibat tak cukup oxygen ke otak. Kepala hotak punya parents.

Anonymous said...

omg giler trok parents baby tuh. n it happened so close to home!! serious kat shah alam mall?! -safia-

Mior said...

Kakak,
True story...and so near your place too.... kalau Kakak tau boleh jugak pergi jap tolong lempang kan mak budak tu kannnnn