9.8.10

Facebook oooh Facebook!!!

Entah apa lah tarikannya, Facebook kini menjadi mainan ramai orang. Contohnya, sudah ramai ahli keluarga sendiri yang dulu buta komputer, kini berfacebook.
Saya sendiri tidak terkecuali. Pantang membuka komputer, pasti gatal tangan untuk klik ke laman Facebook. Malah saban hari juga saya menanam azam untuk tidak membuka Facebook untuk hari itu, Dan sepertimana azam untuk menguruskan badan, azam untuk tidak berfacebook juga tinggal azam semata-mata.
Terkadang terdetik juga di hati untuk deactivate akaun FB namun sayang pulak... di sinilah saya dapat mengetahui cerita-cerita terkini sahabat handai serta kaum keluarga tanpa perlu menelefon ataupun berjumpa bersemuka.
Tapi sungguh akhir-akhir ini saya agak jemu sudah dengan Facebook. Dulu memang rajin amat untuk menulis status di Facebook. Tetapi kini sudah berkurang amat minat yang satu ini. Mungkin sudah kurang ilham. Dulu juga saya sibuk bermain Fishville di Facebook (mujur tidak berFarmville yang lebih popular itu), tapi itu juga sudah saya tinggalkan.
Jadinya sekarang ini masa di Facebook banyak digunakan membaca dan melihat profail2 serta status dan foto kawan-kawan yang masih rajin 'mengupdate". Sekali-kala saya juga meninggalkan jejak komen di wall mereka.
Apapun, beberapa bulan yang lalu saya mula berjaya menjejaki lebih ramai rakan-rakan sekolah yang sudah hampir 30 tahun hilang tanpa berita. Sungguh paling seronok bila dapat berbual bicara dengan rakan-rakan lama ini. Facebook rocks!
Dan satu lagi saya juga amat senang membaca status2 berupa nasihat serta peringatan terutamanya dari beberapa sahabat yang berjawatan Ustaz. Ada juga status dan komen yang kelakar secara berhemah...
Namun Facebook juga tidak kurang dengan "anasir-anasir" kurang enak... ramai sungguh yang meninggal komen kurang ajar, ramai sungguh yang suka bermegah-megah dan ramai sungguh yang mengeluh tidak berhenti-henti. Ish! sungguh tidak larat membacanya. Tetapi kadang-kadang terfikir juga, mungkin status saya ada kala juga berbaur sedemikian rupa. Kalau begitu, saya mohon maaf ya, tidak sengaja! Oh ya, spam yang datang hadir juga acap kali merimaskan.

Dan kini saya tertanya-tanya pula... apakah motif tulisan blog kali ini? Hahahahahahah!

No comments: