2.10.06

Malam Lailatu Qadar

Di Bulan Ramadan ini ramai orang berlumba untuk mengejar kelebihan malam Lailatul Qadar. Ini kisah bulan puasa my mother in law a few years ago. Masa tu she stayed with us kat rumah lama di USJ 20. I have to record this story.

Satu malam di bulan puasa masa tu, my mother in law menunaikan solat tarawikh kat rumah jer sebab hari tu dia tak larat nak ke masjid. Dia solat agak lewat macam after midnight gitu.

Dalam pada dia solat tu tetiba dia tercium bau yang harum mula menusuk hidung dia. (Masa ni kami semua dah tidur) Makin lama makin harum suasana dalam bilik dia. Alhamdullilah kata hati mak mertua saya ni. Dapat merasa malam Lailatul Qadar. Maka orang tua tu pun lepas selesai solat tarawikh terus sujud syukur. Bersyukur kerana diberi kesempatan dan peluang sebegini rupa. Lepas solat dia pun keluar bilik dengan hasrat nak beritahu kami yang dah lama belayar ke Bidor. Bukak2 jer pintu bilik tengok2 suasana putih (macam kabus) menyelubungi rumah.

Dan dalam kabus tebal tu, duduk Arissa (masa ni umur dalam tiga atau empat tahun) sedang main dan menghabiskan sebotol bedak Baby Carrie yang baru dibeli.

Tu yang wangi satu rumah tu!!!

3 comments:

AbahArissa said...

Wah wah wah, ustazah arissa jadik pembawak petanda lailatul qadar ke ?? :)

Nie ada lagi satu kisah yang nak share ngan korang semua.
Adalah pada satu masa tu, ( last 4-5 years ) masa di umah abg a'a in usj20, di mana abg a'a and kak yan decided nak meninggalkan angel² mereka di rumah, and keluar dating. So, sape lagi calon babysitter, selain dari AbahArissa nie ? And, memandangkan dah banyak nasik rumah abg a'a yang dah dihabiskan, dengan rela hati ler I agreed to babysit the 3 angels.

One thing bout these gals, they each have different ideas on what they want to do. Sorang nak main masak-masak kat bawah, sorang nak main kawin-kawin, sorang nak tengok barney. Terkejor-kejor la nak memantau keadaan 3 orang anak dara nie, until I got and idea. I selongkar by beg, found a new cassette I just bought from Mydin, and tarik 3 bebudak tu into one room. I locked the room, and played the tape.

The latest Hindi song ( back then was Kuch Kuch Hota Hai ) blasted through the stereo. Apa lagi, I suruh la diaorang menari. At first, semua malu-malu, until one of them start first. Who do you think it was ? Yep, it was the ever control Ustazah Arissa..hehe. She started to dance to the music macam dalam the movie. By then, Alia and Asma pun start ikut. Believe it or not, they dance for nearly one and a half hour ! By then, I was already sprawled on the floor, sakit perut sebab tak larat gelak.

It was then that I know, it's gonna be an interesting journey for these gals..

alia said...

Ayah Ungge,

Buat ler blog on Adi lak. Sure banyak citer cute-cute. Tak pun post gambor dia banyak2.

anom said...

Abg a.. citer katil runtuh sebab kayu katil naik kembang dek air bah dari toilet yg arissa buat tu tak nak citer ke..

citer bedak carrie ni - citer sama dgn yg dia campur lotion Johnson & Johnson tu ke atau another incident ?

agak2nya - arissa ingat tak all these incidents..hehehe;-)

arissa - jangan marah ye.. wan anom memang suka sakat arissa..