19.11.08

Padamu Azian Hasan ..... terima kasih!

Kalau tidak kelapa puan
Tidak puan kelapa bali
Kalau tidak padamu Azian
Tidak Azian siapa lagi?

Sekapur sirih seulas pinang
Adat berkunjung budaya Melayu
Terjunjung kasih tersimpul sayang
Terikat terkurung kasih nan satu

Hilang sepi diraut wajah
Usah terlerai nilainya budi
Setia janji takkan berubah
Kasih tersemai tetap abadi

Fikir memikir sama lawak
Jangan dibawa ke Tanjung Jati
Sindir menyindir sesama awak
Jangan dibawa masuk ke hati

Tuan puteri meminta cawan
Untuk diisi air kelapa
Amat tulus kasihmu Azian
Sampai ke mati kanda tak lupa

Hijau nampaknya Bukit Barisan
Puncak Tanggamus dengan Singgalang
Terbang nyawa dari badan
Kasih di hati takkan hilang

Anak campuran Cina-Melaka
Pulang ke rumah di Bukit Pekan
Andai kena dengan caranya
Nyawa dan badan saya berikan

Indra Giri pasirnya lumat
Kerang bercampur dengan lokan
Ibarat Nabi kasihkan umat
Begitu saya kasihkan Cik Yan

Buah jambu disangka kandis
Kandis ada di dalam cawan
Gula madu disangka manis
Manis lagi senyumanmu Azian

Sayang Laksamana mati dibunuh
Mati dibunuh Datuk Menteri
Azian umpama minyak yang penuh
Sedikit tidak tertumpah lagi

Hujan panas turun berderai
Guruh menyambar pohon jati
Kasih sayang tak boleh bercerai
Bagaikan rambut bersimpul mati

Orang berhuma di Pulau Balangan
Asap apinya tabun-menabun
Tuan laksana bunga kayangan
Kuntum Kasturi tangkainya embun

Buih kuini jatuh tercampak
Jatuh menimpa bunga selasih
Biar bertahun dilambung ombak
Takkan ku lupa pada mu kasih

Layang-layang terbang melayang
Jatuh ke laut disambar jerung
Siapa bilang saya tak sayang?
Kalau bunga rasa nak kendong

Layang layang terbang melayang
Jatuh di laut melayang layang
Siapa bilang saya tak sayang?
Siang malam terbayang bayang

Indah nian bulan mengambang
Keliling pula bintang bercahaya
Wajah puan bila ku pandang
Bagai melihat pintunya syurga

Surat ku layang untuk berkata
Penyampai hasrat kata di hati
Kalaulah sungguh kasihkan saya
Jangan dibuang sampai ke mati

To Azian,
Happy Anniversary! Thank you for the past 15 glorious years, babe!!!! Many more wonderful years to look forward to... you and me!!

25 comments:

Ishan_Qureshi said...

Salam perkenalan,

Congrats...happy anniversary to both of u! Wow, already 15 years now...hat off to u, bro! Syabbas bhaiyya...badhaaii oo badhaaii:-)

Wassalam.
ISHAN QURESHI MAHMUD

Neeza Shahril said...

anniversary pak Mior sama dengan birthday neeza! excited lah pulak hehe..

happy anniversary ya Pak Mior.. semoga berkekalan bahagia hingga ke akhir hayat...

drNO said...

happy anniversary......

Pp said...

Mior!

Happy anniversary! pantun tu cukup kelasssssss gitu!!

semoga terus kekal berbahagia ...!

Pp

anom said...

Amboi Abg a... bukan main lagi..mesti kak yan tersipu-sipu.. kan kak yan, kan

Anyway, happy anniversary to both of you!! May you have many more happy years together, aminnnn...

Yang Safia said...

wah wah wah... ^_^

Happy Anniversary Ayah Ngah n Mak Yan!!!!!!!

Akmal said...

Pheeewwwiiiitttt!!!!
Ada kelass I tell you! Kalau lepas ni you jadi orang jutawan sebab pantun ni jadi lagu, gurindam, whatever, saya tak heran :)
Happy anniversary to both of you :)

nixa said...

Happy Anniversary!! semoga bahagia selalu cam memule kawen dulu :) hihik!

Mior Azhar said...

Salam kenal saudra Ishan,
saya sudah ke blog anda...amat ya amat menghiburkan... terkenang saya waktu muda bujang dahulu.. berkawan bergembira.
Apapun terima kasih di atas ucap selamat.

p.s: apa benar anda orang new delhi? biar betul?

Mior Azhar said...

Neeza,
Wah Happy Birthday! Agaknya di mana Neeza berada waktu kami kahwing dulu? hehhe.
Thanks anyway.

Mior Azhar said...

Dr No,
waaah sudah timbul kemabli (ke saya yang tak menjengah ke sana?)
Anyway, thanks

Mior Azhar said...

Pak Payne,
saya mahu berusaha supaya kekal romantis selama nyawa di kandung badan macam Pak payne ngan Kak LiL.
aaah, pantun lama2 sahaja... nak reka sendiri ilham tak kunjung2 tiba. hehehe
Thanks

Mior Azhar said...

Anom,
Thank You. Tak de pun tersipu2 abang aa tengok. Dia biasa aje hehehehe... tapi reaksi the girls...heh itu memang menyeronokkan... depa kata "never again bapak!!!!"

Mior Azhar said...

Thanks Kakak. I believe your parents' 20th anniversary is coming real soon... early December ni kan?

Mior Azhar said...

Akmal,
Alamak ni pantun cetak rompak laaaar... tak de harapan nak jadi kaya ler hehehe. Anyway, thanks.

Mior Azhar said...

Nixa,
actually kan.. che aa ingat ler now lagi bahagia lar... sebab masa mula2 kahwin dulu tak berapa kenal.. waaaah cam citer zaman dulu2 pulak.
Terima Kasih bebanyak

pB said...

wow ...

cayalah ...

nak kena minta aBear pB gie bergiru dengan Bro Mior nie



Tahniah

Fauziah Ismail said...

Salam Mior
Happy Anniversary!

Mior Azhar said...

Nak berguru apeke bendanya PB? Bukan ada apa2 ilmu pun... cut and paste jer from Internet.... hehehehe
terima kasih

Mior Azhar said...

Salam Fauziah,
Thanks... now I must go and read eat, pra, love... yes?

wanshana said...

Dear Mior and Yan,

Happy Anniversary!!!

Alahai...I yang tersenyum meleret baca your pantun, Mior :) I can just imagine how Azian felt when she read this sweet dedication. Cair, for sure... ;)

Yan,

Beli!! Jangan tak beli!!! Mior dah jual pantun dia tuh. Hehehe!

Anyway, didoakan kekal bahagia hingga ke cucu cicit piut segala, dan dimurahkan dan dilimpahkan rezqi berpanjangan, insya Allah.

Soalan standard - Yan masak special lauk/dish apa for you sempena anniversary ni, Mior?

Mior Azhar said...

Shana,
Thanks hehehehehe
alamak this year kena postpone the celebration to next week... busy with deadline...
Btw, how's the spa getaway??? do tellll

Anonymous said...

Mioq and Azian, HAPPY 15 years of LOVE & FUN and many many many many more years to come. Ameen....Ishkkk.......dah lama no kome kahwin....happening banget..:)mokcik jugak tunggu Pierce Brosnan tak tiba2 lagi ni......ha ha ha......

bila la gamaknya kita dapat berjumpa dan membuat pertandingan siapakah yang lagi "sihat"...ha ha ha.....coti sekolah ni mai lah Penang bersukaria......deadline kerja tak akan habis2.....coti sekolah akan habis :)Cheerio

btw, I hampir TERpercaya itu pantun you tulis sendiri but I am more brilliant than you would have thought...mioq? tulis pantun? NOT! ha ha ha. nice though....

-azwan-

Mior said...

Azwan,
Macam mana ye nak jumpa???? very the difficult. anyway, just so for your information... Kak Noq is still very much alive, kicking dan yang penting sekali SINGLE. ada berani????? hehehehe

btw, you coming back here for aidil adha... then musti dtg okay?

Anonymous said...

Mioq...mu ni tak insaf2 lagi nak menjodohkang ku ngang Kak Noq...ha ha ha...never say never! OK lo...nanti kita pi berdating berjemaah...:) I sure la berani - living dangerously is my middle name :)the main Q is : adakah dia berani???????? ha ha ha

Will be back in KL after Raya Korbang...so kita can berjumpa di rumah you disaksikang oleh moist choc cake Azian dan segala jenis makanang yang dia dok buat I drool kat screen computer...ha ha ha....

Da.....

-azwan-