2.12.08

Bila bulan dan bintang tersenyum....

Tadi malam kami memandang ke langit dan terlihat bulan (sabit) dan bintang tersenyum.. Mahu baca lebih lanjut sila ke sini.
Melihat kejaiban sebegini memang bagus.. memang menginsafkan. Lalu teringat bahawa beberapa bulan lalu ada "download" beberapa gambar menarik tentang bumi dan alam semesta ciptaan Allah ini. Maaf saya sudah lupa dari mana saya "curi" gambar ini namun saya mohon pada tuan punya untuk memaparkannya di sini - agar sama-sama kita beringat... sama-sama kita menginsafi.. Sila "klik" pada gambar untuk paparan lebih nyata lebih jelas.







8 comments:

Neeza Shahril said...

kalau tengok perbandingan tu.. kita ni macam kuman aje.. tak penting dan takde nilai pun...

wanshana said...

Mior,

Thank you for sharing this with us. Terkedu sekejap bila kenangkan how insignificant we really are...

Hilman has always asked us questions on the sizes of the planets, the sun, the moon, and segala tok nenek about the whole universe. This posting solves everything for us :). I will get him to read and see the pics today.

Thanks again :)

Mior Azhar said...

Neeza,
That's precisely how I felt when I first saw this pictures. Memang patut2ler insaf, we are nothing... and to think there are still many people yang tak kisah mendabik dada... sigh

Mior Azhar said...

Shana,
No problem... things like this should be shared too. and we learned a lot too by just looking at this pix..

Btw, saw your pix and Dr Haizal at the bloggers meet at The Curve. I was supposed to be there but stuck in Sunway Pyramid (jam kiri kanan depan belakang). How was it?

Akmal said...

Banyak pengajaran kita boleh ambik hanya dengan tengok gambar ni aje.
Allahu Akbar!

Ishan_Qureshi said...

Salam ABG MIOR,

Hebat sungguh ciptaan Ilahi. Subhanallah...kitna sundar hai:-) Psstt, i like the drawing as well. It's really 'cute'. Your daughter is very talented in drawing, just like me..hehe:-)

Mior Azhar said...

Akmal,
Itulah dianya kebesaran Ilahi. Hanya dengan melihat gambar dapat menginsafkan diri sangat lah baik. Tambah kalau like your photos... keep 'em coming!!!!

Mior Azhar said...

Salam Ishan,
Apparently the stars were Venus and Jupiter and it happens every few years. But still it was amazing phenomenon.
Haaa you like that pix? strangela but then again I could not even draw the crescent properly.