14.2.09

Mari Membaca: Karangan Terbaik UPSR 2007

Life has been somewhat trying these past few weeks and I need something to cheer me up. And as if on cue..... this morning Majidah sent this note to my Facebook. Apparently this 'masterpiece" is making its round in emails. But it is damn hilarious, so I'm posting it here too. Have a good laugh... read on

Pagi itu pagi minggu. Cuaca cukup sejuk sehingga mencapai takat suhu beku. Sebab itu saya tidak mandi pagi sebab air kolah jadi air batu dan air paip tidak mahu keluar sebab beku di dalam batang paip. Pagi itu saya bersarapan dengan keluarga di dalam unggun api kerana tidak tahan sejuk. Selepas itu emak saya mengajak saya menemaninya ke pasar. Tetapi saya tidak mahu.

Selepas emak menikam perut saya berkali-kali dengan garfu barulah saya bersetuju untuk mengikutnya. Kami berjalan sejauh 120 kilometer kerana pasar itu letaknya 128 kilometer dari rumah. Lagi 8 kilometer nak sampai pasar saya ternampak sebuah lori kontena meluru dengan laju dari arah belakang.

Dia melanggar emak saya. Emak saya tercampak ke dalam gaung. Dia menjerit “Adoi!”. Lepas itu emak saya naik semula dan mengejar lori tersebut. Saya pun turut berlari di belakang emak saya kerana takut emak saya melanggar lori itu pula. Pemandu lori itu nampak kami mengejarnya. Dia pun memecut lebih laju iaitu sama dengan kelajuan cahaya. Kami pula terpaksa mengejar dengan lebih laju iaitu sama dengan dua kali ganda kelajuan cahaya. Emak saya dapat menerajang tayar depan lori itu. Lori itu terbabas dan melanggar pembahagi jalan lalu bertembung dengan sebuah feri. Feri itu terbelah dua.

Penumpang feri itu yang seramai 100 orang semuanya mati. Pemandu feri itu sangat marah. Dia pun bertukar menjadi Ultraman dan memfire pemandu lori. Pemandu lori menekan butang khas di dalam lori dia..lori itu bertukar menjadi robot Transformer. Mereka bergaduh di udara. Emak saya tidak puas hati. Dia pun terus menyewa sebuah helikopter di Genting Highlands dan terus ke tempat kemalangan. Dia melanggar pemandu feri yang telah bertukar menjadi Ultraman itu.

Pemandu feri itu terkejut dan terus bertukar menjadi pemandu feri semula lalu terhempas ke jalanraya. Pemandu feri itu pecah. Pemandu lori sangat takut melihat kejadian itu. Dia meminta maaf dari emak saya. Dia menghulurkan tangan ingin bersalam. Tetapi emak saya masih marah. Dia menyendengkan helikopternya dan mengerat tangan pemandu lori itu dengan kipas helikopter. Pemandu lori itu menjerit “Adoi..!” dan jatuh ke bumi. Emak saya menghantar helikopter itu ke Genting Highlands. Bila dia balik ke tempat kejadian, dia terus memukul pemandu lori itu dengan beg tangannya sambil memarahi pemandu lori itu di dalam bahasa Inggeris.

Pemandu lori itu tidak dapat menjawab sebab emak saya cakap orang putih. Lalu pemandu lori itu mati. Tidak lama kemudian kereta polis pun sampai. Dia membuat lapuran ke ibu pejabatnya tentang kemalangan ngeri itu. Semua anggota polis di pejabat polis itu terperanjat lalu mati. Orang ramai mengerumuni tempat kejadian kerana ingin mengetahui apa yang telah terjadi. Polis yang bertugas cuba menyuraikan orang ramai lalu dia menjerit menggunakan pembesar suara. Orang ramai terperanjat dan semuanya mati.

Selepas itu emak saya mengajak saya ke pasar untuk mengelak lebih ramai lagi yang akan mati. Di pasar, emak saya menceritakan kejadian itu kepada penjual daging. Penjual daging dan peniaga-peniaga berhampiran yang mendengar cerita itu semuanya terkejut dan mati. Saya dan emak saya terus berlari balik ke rumah. Kerana terlalu penat sebaik saja sampai di rumah kami pun mati. Itulah kemalangan yang paling ngeri yang pernah saya lihat sebelum saya mati.

10 comments:

Neeza Shahril said...

hahaha!!! dia tulis karangan dalam kubur lah tu agaknya kan... hehee..

newr0ll said...

hahak!
merepek2 je~
tapi besh ouh!
tatabahasa n pemahaman yg bagus!

Akmal said...

ramainya orang mati! biar betul ni karangan terbaik UPSR 2007? Mesti pemeriksa terseksa sebab ketawa banyak sangat :D

Mior Azhar said...

Neeza,
Boleh bagi A++++ for imganisation right.

Nurul,
Kan? And bila Arissa baca she said" Apa yang lawaknya?" . OMG

Akmal,
Tulah dia... the title of the email was Karangan Terbaik UPSR 2007? Tah betul tah tidak... but lawak giler babas..

getoffmyface said...

MIOQ - I ketawa golek2 as in golek2okay. Thank you for making my Monday morning a bliss sebelum pi meeteng to siksa orang :)

This person memang :
(i) creative to the highest order and I would like to meet up with such character yang payah nak jumpa dalam Malaya ni - kebanyakan manusia biasa adalah sangat stereotype and conform to the norms and traditions - this character is definitley out of this world

(ii) Morbid to the highest order - and guess what - anak2 sedara I pung pernah tulis short essay for me of this nature. Let me share with you the finale (dok lekat kat my board kat office) " One day Lily died. So Zoey was so lonely. Then, he had a new friend named Lulu. The next day, she died. And then, she killed herself too. The end". (One was in std 3 and the other one was in std 5 when they wrote this last year)I sangat lah horror sebab ada anak sedara yang morbid nampaknya..:) Oh..btw,, one of them, a few years back told me this "Ngah, when I grow up, Iwant to be a mortician".....he he he

(iii) my psychologist freng would be saying that people of this character have personality issues and obviously had an unpleasant childhood and thus manifested in their writing and imagination...

(iv)I would say "Yippeeee....now the world have more mereng people to add colours to the current depressing world....live dangerously people - that's the only way to live...:) he he he

Ketawa je....what is there to be sad about....already the world is in the state of gilaness...never mind our own backyard......:)Cheerio

AAA

Mior Azhar said...

Azwan,
I know you would love something morbid like this hahahahaha.. and really your nieces wrote like that? My god... but then I'm not surprised, auntie depa lagi dasyat...

And you are right, Im done with feeling2 susah hati and nak mara2.. life's too short.

nasir said...

salam a'a...salah 1 sebab blog a'a popular - byk variety!

lawak...budak ni mmg dia weird - ni la kot antara produk baru kementerian pelajaran...hishamuddin pun patut baca ni. gara2 sains & maths dlm english gamaknya budak ni tak bole cope dia lepas abih dlm karangan.

* lama x dgr crita a'a harap semua ok macam biasa :D take care n good luck!

Anonymous said...

the boy/girl writing this will become a great storyteller, writer maybe..his/her story is engaging...

Anonymous said...

crita ni dah lama dah...maybe time middle 90-an dah baca crita ni dlm majalah...maybe kalo ada budak tulis dia baca majalah 2 kot..coz ada modified ckit...dulu otromen..blum transformer lagi..yg sure..semua org mati

doden said...

Pengaruh tv adik nie.Banyak temgok tv sangat nie.hehe.