5.9.07

In Labuan and Subang Jaya

i.

I was in Labuan these past few days. Working. And Labuan reminded me of Putrajaya and Cyberjaya. The initial intention of developing these places was good, I guess - to make these locations happening and improve its economy. Whatever that means. But somehow apa yang dicitakan tidak menjadi. Even with duty free status, Labuan fails to attract people to come over. Hmm, perhaps Labuan should organise an international fireworks competition. Then maybe thousands will come and jam up its streets.



ii.

While I was away, Yan had this conversation with our daughters...


Alia: Err, Mak. Kita orang kalau dah besar nanti nak kerja apa?
Mak: Suka hati lah. Ala kerja le apa-apapun boleh. Cari kerja yang elok-elok yang boleh beri pahala.
Alia: Kerja banyak pahala?
Mak: Kerja yang elok-elok ler.
Alia: Jadi doktor banyak pahala ker?
Mak: Bolehlah tu.
Alia: Kerja apa lagi yang banyak pahala ya?
dan Asma pun menyampuk...
Asma: Imam!

15 comments:

arissa said...

hahahahahahahahahahahaahahhahahahahahahhahaha!!!!!!!!!!!!!Imam pulak ama ni!!!!!!!!heish...

zaitgha said...

ha ha ha...lucky she did not say Imam Hadhari.....lol

tokasid said...

Salam Pak Mior:

Y1-es, aku selalu heran, apahal Labuan ni, dah di bangunkan canggih manggih berbillion2 di curahkan, tapi nampak macam tak menjadi saja.....

2- Alahai anak-anak......so naive.
Kome kene ngajor deme betoi-betoi yob,bior paham bebudok tu...

Fauziah Ismail said...

Salam Mior
A week in Labuan very nearly made me go bonkers. You're right. Its a dead place. You can cover the entire island in less than a day.
Whatever is said and done, at the end of the day, I still want to return to KL, with its traffic jam and all.
Masalahnya dengan kita di Malaysia ni, idea banyak yang bagus-bagus tetapi orang yang nak melaksanakan ideas tu tak ada. Kalau ada pun, they never see it through to the end.

Mior Azhar said...

Zai,
Our second is memang macam tu... baru amik UPSR tu tp confidentnya ya amat. Kita mak bapak yang senak perut tunggu result

Tok Doc,
Someone told me that when she came over to work and live in Labuan about two years ago, population is around 70k, now its abt 60k. Org Labuan pun larik dr situ.
(something wrong with your blog ker?)

Salam Fauziah,
Haah, I was bored tak tau nak cakap. Pusing sini salah pusing situ salah. Funny, after all this while, we still prefer KL, traffics and all.

tokasid said...

Pak mior:

Rasanya blog saya dah sihat semula. Since yesterday sesiapa yg guna Internet Expolrer(IE) tak dapat baca apa2 kecuali tajuk blog je. Tapi yg guna Firefox boleh baca macam biasa. Saya pun semalam bila guna IE tak dpt. Tadi ada kawan call dan tanya.
Saya dah tukar ke template lain( yg tak cun lak tu) buat sementara dan boleh di baca di kedua-dua IE dan firefox( at least kat comp saya dua2 boleh serentak).
TQ pak mior.

hanny said...

salam...tak pernah pergi Labuan tapi ada boss jepun saya kata Labuan best dan tenang.. taste dia kot...

Mior Azhar said...

Salam Hanny,
Ya lain orang lain rasa, tak begitu?

anom said...

Kelakar la Asma...

Zabs said...

Salam Mior,
Labuan dibangunkan secara adhoc je kot. Dulu peniaga dari Filipina je yang datang dengan bot, mereka tak perlu Bank Pesisir Pantai untuk niaga.
Jadi Imam sekarang pun bagus. Ada gaji tetap,dan boleh dapat elaun bila bagi syarahan di surau-surau.

Mior Azhar said...

Anom,
Tau ler si Asma. Balik kg ke weekend ni? Katanya ada kenduri kat rumaqh Opah. Ayah Chu buat kenduri nyambut puasa. Abah ngan Mam mesti dtgnyer kan...

Salam Pak Zabs:
Suasana di Labuan memang ya amat suram. Sedih pun ada. Kena pulak sekarang ni the Navy pun dah pindah keluar... lagi lagi ler surammya
Memang okay jadik imam, Pak. Tapi anak-anak saya perempuan semua..

nisa said...

asma mmg kelakar.. spesis kelakar ubi la ni.. diam2 ubi berisi.. eh jap.. asma pendiam ke??

idham said...

:) sungguh cute perbualan anak2 dan ibu itu....

pernah saya saksikan perbualan di sebuah desa...

bapak saudara : eh bila besar Atan nak jadi apa?
Atan ( umur 6 tahun ) : Nak jadi orang laa....!

mereka ini cukup innocent dalam menjawap....:)

a good observation abt cyberjaya, putra jaya, dan labuan.
Saya rasa, putra jaya dan cyber jaya akan membangun juga....harga haratanah di sana pun dah melambung...org2 kenamaan pun dah ramai melabur di sana...pejabat2 kerajaan dan kedutaan yg berpindah akan membawa nafas baru...

insyAAllah...semoga menjadi la...

idham

Mior Azhar said...

nisah,
Asma pendiam? tidak mungkin....

Idham,
To me Putrajaya ada harapan kot, but I'm still skeptical abt Cyberjaya and Labuan. Apapun semoga semuanya maju...

rezz said...

Pada saya, pendapat sesetengah org yg mengatakan Labuan bosan adalah pendapat peribadi yang tidak mencerminkan keadaan sebenar Labuan. Mungkin anda dah terbiasa dengan kesesakan KL. Maka anda berkata begitu terhadap Labuan. Mereka yang dah terbiasa makan nasi tidak akan kenyang jika makan roti sahaja. Wal hal ramai org semenanjung yang sangat senang tinggal di Labuan bahkan ada yang telah mencapai berpuluh tahun dan membuka perniagaan di pulau ini.