3.10.07

Buka Puasa Office

Sejak dua menjak jadi laki ngan bapak orang nih, I almost always turn down any invitation to buka puasa at hotels. Bukan apa, kesianler pulak kat anak bini... kita mentekedarah sorang2 jer. And on top of that, I've come to the stage that I strongly believe that buka2 puasa kat hotel ni is simply pembaziran maha mega.
Tapi kalau office punya buka puasa, nak tak nak kena ler jugak menunjukkan muka. Lagipun free. And last night, the office organised another buka puasa do for its staff and family. So the girls and I went over to Palm Garden Hotel in Putrajaya. Yan did not join us sebab my mother and her mother ada kat rumah. And I felt guilty like hell.

Bapak and anak2. Sudah makan. Mau pegi solat.
The Virtual Malaysia team

18 comments:

Mat Salo said...

Bro' Mior - Ee Best Nyer. Sayang nya tahun ni belum sempat lagi nak mentadagha kat hotel mana2 sebab tersadai ateh kapai mencari rejeki. But it's okay untuk mengeratkan silaratulrahim dgn rakan sepejabat dan sanak keluarga - I too feel that the trend can be sometimes be considered 'excessive' dan membazir. Depends on nawaitu. Bersederhana in most things is what we should strive for. Salaam.

P/S Ma'af. Virtual Malaysian Team tu Team apa?

tokasid said...

Salam pak mior:
Tentu the girls seronok tak terkira ngikut ayah berbuka posa.

Alhamdulillah. tapi teman rase kome kene kuruih kat badan sikit le mior. Risou teman nengok...

Mior Azhar said...

Bro Mat:
I wish my wife was there too. Anyway, Virtual Malaysia is actually a Tourism Malaysia official web portal. Apart from that we also have our own magazine on tourism and soon on warisan with Kekkwa.

Tok:
Tu lar, jenuh nak kurus kan badan tapi dah tua2 ni macam dah tak da metabolism lagi lar. Bulan puasa ni teman only makan nasi during buka posa, and makan ringan2 lepas tarawikh. Masa sahur memang dua biji buah tamar and air kosong jer. Hasilnya tetap tiadak ada. Kena exercise nih, tapi bulan posa tak larat ler pulak. Excuses excuses..

mokk said...

Salam Mior...

Makan kat hotel ni ...susah sikit nak control apa yang hendak di makan....kebanyakannya tak sesuai dgn diet kita(dah ada penyakit ni susah sikit la)
tapi bila teringat dgn budak-budak ,kena lah pi jugak..

Kerp (Ph.D) said...

ok bg mior, will keep that in mind. while i'm still single ni, will attend every single buka puasa function i'm invited for the remaining nights. bnyk nih...at least sampai mlm jumaat. takpe, tukar selera sikit.

Mior Azhar said...

Dr Mokk,
Sebab bebudak tu jugak ler saya pergi... kesian jugak.Kita pun more often than not lupa daratan jugak tengok lauk pauk pelbagai tu..

Kerp:
Bro you are still young so bila pegi buka tu belasah jer. Dah dapat invite pergi jgn tak pergi, rugi pulak kan..

Dad of Four said...

I know what you mean Mior! This year tak pergi langsung..Kesian isteri & bebudak kat rumah

nisa said...

hehe.. betul2.. if tak pg rugi la.. hehe.. FREE pon.. tp mase nk amik tu.. beringat ler.. mampu ke nk abis kan?

nantikan update di fotopages saye..

drzeze said...

salam to Bapak Mior,
wah!sekali sekali tak ngapa ubah selera kan...*tapi tentu makan dengan rasa guilty terutamanya bila ada mak ngan mak mertua di rumah.

Kata Tak Nak said...

Came over from Kerp's place. Setuju dengan concept mengelakkan pembaziran especially yang maha mega punya.

That's a close knit family you have there.

Anyway, Selamat Berpuasa.

Mior Azhar said...

Haq,
I'm with you on this .. all the waay.. kesian kat anak isteri\

Nisa,
Betul... eh Raya bila balik? Cik A'a chup bilik depan ekk..And Mak Yan tanya bila nak buat tag..

Mior Azhar said...

Salam Drzeze,
sekali sekala tak mengapa ler kot... tapi ada kawan saya hampir setiap malam berbuka diluar, tapi ye lah dia orang berpqngkat terpaksalah kot..

Chegu,
Thank you for visiting. And like you, my family is everything

idham said...

pakmior....:)
salam...
meriah dan mesra nampak bapak dan anak2 perempuan makan semeja...saya pun lebih suka berbuka bersama keluarga....so, kalau jemputan solo, saya decline jugak la...kalau jemputan satu keluarga tu kecil tapak tangan nyiru kami tadahkan hehehehe

idham

Mior Azhar said...

Idham,
Aha, betulk tu. Last year, the office tak ajak family, so I went alone. Felt guilty sampai sekarang...and anak2 pun sampai tahun ni mengungkit hehehe

Zawi said...

Mior Azhar,
Sejak Pak Zawi pencen ni tak merasa la berbuka kat Hotel. Harga pun dah mahal amat. Harga sorang makan boleh tampung berbuka sekelurga kat rumah tu pun kalau keluarga besar. Berbuka kat mesjid je la sini.
Ni harga kat Hotel KB kalau kat KL lagi tak mampu.
Selamat berbuka.

Mior Azhar said...

Pak Zawi,
Betul bagai dikata. Saya kalau berbuka kat hotel bayar sendiri lepas tu bawak anak2 isteri, huh, budget dapur sebulan tu. Makan nya tak tara mana..

Selamat Berbuka juga

Fauziah Ismail said...

Salam Mior
For the past several years, I have been selective with the invites that I get. Kalau takat PR exercise aja, lepas bulan Ramadan pun boleh jumpa.
Of the many that I received, I went to four only, tu pun sebab kawan2 yang organise.
Kalau pergi semua invite, tak dapat lah nak kurangkan sikit berat badan.
Lepas ni, Open Houses lah pulak. Letih, letih!!

Mior Azhar said...

Fauziah,
Oooh yes, open House coming.... alamak more food... mesti naik berganda2lar badan nanti. betular bagai dikata..letih letih