8.10.07

Menjelang Raya

I don't ever remember myself feeling this exhausted towards the end of Ramadan. Must be the age. And it could probably be the weight, too.

It doesn't help that I was down with food poisoning these past few days. A really bad case of food poisoning and I simply could not bring myself to even read the blogs. Yeah it's really bad - try fasting while you are having diarrhea. Damn that air tebu kat Pasar Ramadan USJ4. I'm so not going to drink sugar cane juice ever again!

And of course, taking care of Mak who's recovering from her surgery (no complain here) can be stressful at times. But at the same time fulfilling as she's getting better each day. Alhamdulillah!

And let's not talk about the workload at the office. Bagi lah chan kami nak enjoy Raya?

And the girls are having their final year exams right up until the last day of school (why ler cikgu buat bulan puasa... lepas Raya kan banyak masa lagi?). Ooh, penat!!!

No wonder, I don't feel like Raya's coming. How's your Raya preparation coming along, my friends?

14 comments:

Fauziah Ismail said...

Salam Mior
For the past few years, tak sah my Raya kalau tak dengar lagu Khairil Johari Johar, Sepasang Kurung Biru, on radio. Bila dah dengar lagu tu baru tangkap mood nak raya.
This year, no baking cakes and cookies, either di beli sendiri atau di beri oleh kawan2.
Ni last lap to wrap up kerja and everything else before I head down south for the Raya Friday ni.
Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin.

Mior Azhar said...

Salam Fauziah
Yes, I should listen to Raya songs ler to tangkap the mood. My favourite is that Anuar and Ellina's Raya song which goes like ketupat rendang ......
Anyway, do drive carefully and take care while joining million others on your way back Kampung. Selamat hari Raya and Maaf Zahir Batin tooo

aaa said...

Mioq and family, HAPPY RAYA sakan....maafkan apa2 yang patut....Selamat makang kuih raya cunggggggggggggggg

Mior Azhar said...

Azwan,
Nanti mai rumah tau... lagi baguih bawak Aita sekali. You contact lagi dia ke? Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin

tokasid said...

Salam pak mior:

Kesian hang kena richard rebet( that cirit birit). Yes its annoying bila kena masa bulan posa. badan jadi letih tiga kal ganda.

Aku harap mior dah sihat sebelum Raya ni. Raya di KL atau balik Perak yeob!

Aku kalau lagu raya suka Suatu Hari di Hari Raya by M Nasir sejak berbelas tahun yang lalu.

Mior Azhar said...

Tok,
Teman balik on Friday, InsyaAllah. Last year Raya kat sini. Tahun ni kenala balik kg. Mak pun dah sihat (so dia baru pegi rumah my brother di Shah Alam). Lega la jugak nak balik.
Alhamdulillah, dah sihat dah ni. Betoi, bila sakit bulan posa ni, penatnya berganda. Sekarang my wife pulak yang sakit gastrik, lagilar tension

NURAINA A SAMAD said...

Mior,

This is the strangest Ramadhan for me. I think it went fleetingly that I didnt realise that it is ending.
Did you know, Mior, Kak Ena tak siap apa2 until just this week.
1. tak beli kuih raya (memang Kak Ena all these years, tempah and beli kuih raya) until last Friday.
2. Tak beli baju2 anak and for myself,
3. Tak tukar duit di bank untik duit raya.

Suddenly I realized dah nak raya. kelamkabut urus ni urus tu...
it's so so strange. so odd.
And I found out, I am not alone...so many people felt that way too.

anyway.....here's wishing you, Yan and your girls a very Happy Eid.
Selamat Hari Raya Aidilfitri,
Ampun Maaf Zahir dan Batin!

Mior Azhar said...

Kak Ena,
And we thought there's something wrong wih us. You too, Kak Ena? Except for the baju raya anak2 (which we bought like waaay before puasa) we don't have any preparation going. And Yan which normally would turn the kitchen upside down by the second week of Ramadan making the biskut raya has yet to do so. Like you, we are already kelam kabut now.

Selamat Hari Raya and Maaf Zahir Batin to you and your kids. Jemput datang ke rumah ya Kak Ena.

pB said...

Salam Bro Azhar ...

jumpa blog Bro from blog Abe Idham.

Selamat Hari Raya ....
Moga selamat dalam perjalanan ...

pB , insyaallah esok petang akan bertolak ke Kelantan.
Hopefully, jangan ler perjalanan ambik masa yang panjang.
Tak sanggup nak dok lama lama dalam kereta ....

Selamat Bercuti ....

Mior Azhar said...

pb,
Terima kasih kerana datang menjenguk. Selamat Berhari Raya. Pandu kereta cermat2 ya.

Pi Bani said...

Selamat menyambut hari raya... and have a safe trip balik kampong.

idham said...

Salam Pak Mior...sorry to hear abt ur keracunan makanan or minuman air tebu itu....and hope u and ur mother are recovering fast...and work load...ahhhh work load...bila akan kesudahan agaknya....ermmm....but smile pak Mior!

carikan bunga ai dan jom kita main bunga api....bakar lemang bersama2...pasangkan lagu raya...saya masih suka the al time feverrit from ahmad jais itew...
adess, menggamit kalbu...

terimakasih di atas jemputan pak mior untuk teruna2 saya di malaysia..saya akan sampai kan kepda mereka dan mungkin akan hubungi pak mior untuk number telefon supaya senang mereka calling2....tanyakan drection.

salam eidilfitri - amoun maaf jua saya pinta, jika tersilap kata terkasar bahasa.

salam,
idham

Mior Azhar said...

Pi,
sama-sama. saya serta keluarga akan pulang ke Kampar ari Jumaat pagi. Akan ke Ipoh, rumah opah saya pada hari raya pertama. Arwah Opah dah tak ada tapi mak-mak sedra ramai di sana menanti. OOh boleh bual-sembang lama-lama nanti.
Selamat Hari Raya

Mior Azhar said...

Id,
Terima kasih. Dan emel saya di azharmior@gmail.com kalau nak berhubungan.
Salam Aidilfitri dari Subang untuk yang jauh di Dubai. Raya jangan tak raya.
Sebenarnya, saya sedikit lega, satu projek sudah siap....baru ada mood nak beraya . Kena pulak kat office ni bebudak asyik memutar lagu Raya.
Ahh, lagu Ahmad Jais .... hanya yang usia2 kita yang suka nampaknya